Waar liep de muur?

De berlijnse muur liep dwars door de stad en omringde West-Berlijn. De muur stond geheel op het grondgebied van de DDR. De arbeiders die de muur maakten mochten immers niet op West-Berlijns grondgebied komen. De grens werd al vanaf het begin van de muur aangegeven door prikkeldraad en wachters die de grens bewaakte. Je mocht alleen de grens over als je een speciaal visum had. Vanaf 1952 werd de muur een stuk beter bewaakt, hekken, wachtposten en veel meer bewakers. Dit bleef zo tot 1961. De bouw van de muur duurde slechts enkele weken. Hij was 155 kilometer langDeze was ook nog te makkelijk door te komen. 

Waarom een muur?

De muur was vooral voor het voorkomen van vluchtpogingen, er waren vanaf 1945 tot 1962 2,6 miljoen mensen over de grens tussen het communisme en het kapitalisme gevlucht. Als dit door zou gaan zou de DDR binnen de kortste keren geen mensen meer hebben om het werk te doen. Eindigden met 17 miljoen mensen. Maar het "gevaar" kwam van twee kanten, vanuit West-Duitsland kwamen mensen spullen inkopen om dan weer naar West te smokkelen want alles was in Oost-Duitsland veel goedkoper. Als dit door zou het een dreiging kunnen gaan vormen voor de economie van de DDR. 

 

Was er een doorgang?

Sinds het eerste stadia van de muur werden er op zeven verschillende plekken doorgangsposten gemaakt, een voorbeeld die iedereen waarschijnlijk wel kent: Checkpoint Charlie. De eerste jaren van de muur werd er niemand doorgelaten, daarna werd het rustiger soepeler. Maar verder dan alleen met een visum kwam het niet tot 1989. 

Hoe zag de muur eruit?

De grens werd voor het eerst aangegeven met een prikkeldraad. In 1952 kwamen er hekken en in 1961 werd dit vervangen door een betonnen muur. Deze was nog steeds te makkelijk om door te komen. De DDR had een speciaal team ingezet om de muur ondoordringbaar te maken. Links zie je een van de laatste stadia van de muur, hij had meerdere muren, wachtposten, mijnenvelden, meerdere constructies tegen voertuigen en de daadwerkelijke muur op het eind. Deze had een L vorm zodat als je er met een voertuig tegenaan zou rijden, zou het gewicht van het voertuig de muur recht houden. 

Waarom vluchten?

In de DDR was iedereen gelijk, dus iedereen kreeg hetzelfde salaris. Dit leidde tot frustratie van de mesen die normaal een hoger inkomen zouden hebben. Ook werden mensen zeer abrupt van hun familie gescheiden, alles en iedereen werd gecontrolleerd, het ging niet goed met de economie en je had geen vrijheid van meningsuiting. 

Er is een onderzoek gedaan en daaruit schatte de onderzoekers dat er ongeveer een paar honderd mensen zijn overleden terwijl ze probeerde te vluchten over de Berlijnse Muur. 

Is er een Verband tussen de Berlijnse Muur en het IJzeren Gordijn?

Het idee om de Berlijnse Muur aan te leggen en het IJzeren Gordijn, kwam uit één plan om het volledige communisme van het kapitalisme af te schermen. 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb